dijous, 23 d’octubre del 2008

2.3 Història: La guerra contra els perses (Guerres Mèdiques) s.V a.C.



Es coneix com a Guerres Mèdiques aquelles que van tindre lloc entre perses i grecs al s.V a.C, anomenades així per la denominació que els grecs donaven als perses (medos).

En la Primera Guerra Mèdica, els perses lluitaven en nom del rei Dario I. En un primer intent els perses van demanar la rendició a Esparta y Atenes, i amb la negativa d’aquestes van conquerir algunes illes gregues. La batalla de Marató va ser decisiva. Els perses disposaven més o menys 40.000 homes mentre que els grecs eren uns 12.000. Els espartans no van participar en la batalla de marató per voluntat pròpia, però quan els perses iniciaren la retirada i es dirigiren cap a Atenes per conquistar-la, els espartans estaven esperant-los. Les baixes van ascendir a 6.000 per la part dels perses i a 192 per part dels grecs.

Amb la mort del rei persa Dario I, el va succeir el seu fill Jerjes que va iniciar la Segona Guerra Mèdica. 300 espartans i 1000 grecs més, van anar a esperar als perses al congost de les Termòpiles. L’atac dels 500.000 perses es basava en un cos d’èlit anomenats “Immortals”, que constituïen la guàrdia personal del rei, populars per ser exelents lluitadors i molt sanguinaris. Tots dos exèrcits van lluitar durant dos dies en els que la superioritat numèrica dels perses res podia fer contra l’organització dels grecs. Els espartans van perdre després que un traïdor mostrara als perses camí per a atacar per la retaguarda. Però aquests dos dies van permetre als atenesos organitzar-se per a la batalla de Salamina. Els perses van incendiar Atenes abans de dirigir-se cap a l’illa. Els grecs en inferioritat de naus van atacar els perses prop de Salamina i aquestos amb unes naus més grans no van poder maniobrar, van perdre la batalla i la guerra.

Després de la segona guerra les ciutats gregues van formar la Confederació de Delos, amb la finalitat de prevenir atacs i alliberar les colònies hel·lenes de l’Àsia Menor. Comença la tercera guerra quan la Confederació decideix seguir combatint contra els perses. Després d’anys d’enfrontaments per alliberar les colònies, els grecs van aconseguir firmar un tractat de pau amb Artajerjes, el rei persa, que reconeixia la independència de determinats territoris grecs. A partir d’aquest moment, l’imperi persa comença la seua decadència.


Per: Rosa Bernabeu Santisteban