diumenge, 26 d’octubre del 2008

1.2 Els grans descobriments arqueològics: Pompeia i Herculà(s. XVIII) i Troia, Micenes i Tirint(s. XIX)

Els grans descobriments arqueologics ens han donat a coneixer aquestes grans ciutats:

Pompeia i Herculà son ciutats de la Campània a la península de Itàlia, prop de Nàpols. Van ser destruïdes per la erupció del volcà Vesuvi a l'any 79 d.c. Herculà va ser enterrada per un riu de fang, i Pompeia va ser enterrada per una pluja de pedra tosca i per una massa de gas sofre que van asfixiar els habitants.
Les excavacions van començar en el s. XVIII. En Pompeia s’han trobat carrers plens de tendes, cases i tallers. També molts edificis com Teatres, Amfiteatres i el Temple de Isis. Hi ha una gran conservació de pintures i mosaics. En canvi en Herculà no hi ha tants monuments com a Pompeia. Hi ha cases, vil·les i el Teatre. Al estar tan de temps enterrades per al lava i les cendres han fet que es conservaren mol be.

Troia es una ciutat situada en la província turca de Çanakkale. Les sues ruïnes van ser descobertes en el 1871 per Heinrich Schlienmann. En les excavacions s’han trobat nou ciutats construïdes unes damunt d’altres. En algunes d’estes ciutats s’han trobat un gran tresor: “El Tresor de Príam” i també un barri baix. Alguns d'aquests relats mítics estàn en L'Odissea de Homer, i també descriu la Guerra de Troia en La Ilíada.



Micenes està situada al sud-est de Atenes i era una dels centres mes gran de la civilització grega. Les primeres excavacions es van fer en el 1841 i un gran descobriment va ser “La Porta dels Lleons”. També Heinrich Schlienmann va descobrir la tomba més gran, però la va confondre i li posà “El Tresor d'Atre”.
Tirint està situada a la plana d’Aròlida, a la via cap Epidaur en Grècia. Aquesta ciutat es relaciona en la mitologia d’Hèrcules i va ser ocupada fa més de set mil anys. La primera excavació va ser al 1884-1885. Les seus construccions van ser palaus, túnels i grans muralles.




María Seva Bernabeu