dilluns, 27 d’octubre del 2008

1.1 Herències de Grècia i Roma

Les cultures de Grècia i Roma tenen una gran influència als nostres dies en han deixat grans herències com la llengua, les olimpiades , el dret i la filosofia.

La llengua

Les llengües que deriven del llatí s'anomenen llengües romàniques.Aquestes llengües sorgeixen d'una fragmentació del llatí causada per la desaparició de l'imperi romà , i la gran extensió del territori on es xarrava el llatí etc.A partir de l'edat mitjana el poble va anar creant noves formes i utiliutats lingüístiques a partir del llatí.Actualment el llatí està present en els noms científics juntament amb la llengua grega , a més de en les llengües romàniques com poden ser: el castella, el francés , el català , el galleg , l'italiá etc.

La filosofia

El naixement de la filosofia es dona a Grècia. Aquesta nova ciència va suposar un pas del mite al “logos”(intent de raonar la realitat), doncs els filòsofs presocràtics (abans de Sòcrates) es van esforçar per buscar una explicació racional de la realitat de comte recorre als relats mitològics.

El dret

En els principis del dret les lleis es basaven en les costums dels antepassats i es transmetíen de forma oral. Al segle V.a.C.el poble de Roma va obligar a fer les lleis per escrit pera que no foren manipulades. Aleshores es va elaborar la llei de les dotze taules, que va ser l'origen del dret romà. El dret romà va ser el principal en tot occident fins al s. XIX, moment en el qual començà la formació d'estats que van dur a l'elaboració de lleis pròpies i constitucions.Però actualment el dret romà segueix present en les idees d'independència judicial, i del respecte per la llei.

Les olimpiàdes

Les olimpiàdes tenen el seu origen a Grècia i es van anomenar així perque es jugaven en el santuari d' Olímpia.Eren festes religioses, culturals i religioses que es celebraven en honor al deus grecs. Els primers jocs olímpics es realitzàren al 776.a.C..Però la conquista de Grècia per l'imperi romà al s II.a.C. va fer que les olimpiàdes decrexquéren.Segles més tard el Baró de Coubertín les torna a restablir i actualment els jocs olímpics son u dels events mes importants i preseciats per la humanitat perque els millors esportistes de tot el món competíxen representant mes de cent països.

1 comentari:

4t d'ESO del Col·legi Maria Assumpta de Castalla ha dit...

jooops... no m'apetix fer el esquema... pero el farem, tot siga per conquistar ROMA...

VISCA CASTALLA!!

...jiji*