divendres, 10 d’octubre del 2008

5.5 Les Olimpíades, l´esperit olímpic

La primera olimpiada data de l´any 776 a.C., en Olimpia, l´enplaçament preferit per el deu Zeus. Les Olímpiades eren uns dels 4 jocs mes importants en l´antiga Grècia. Per a convidar a les ciutats, a principi d´any s´enviaven a missatgers per a avisar-les. En les Olimpíades soles hi podien participar homes honorables de Grècia. En aquesta olímpica els jocs tenien una durada máxima de 5 díes, en els que els participants s´enfrentaven a tot tipus de proves i lluites. El primer dia sempre es dedicava als sacrificis. Els Jocs Olímpics van alcançar la seua máxima popularitat als segles IV i V a.C. En l´any 394 d.C. l´emperador Teodosio I el Grande els va suspendre per la seua simbologia pagana.




Les primeres Oimpiades de l´era moderna, es celebraren en Atenes un mes d´abril de l´any 1896. L´intent de reviure els jocs olímpics de l´antiguetat, es van deure a l´esforç del frances Pierre de Coubertin, autèntic fundador dels jocs olímpics d´estiu.

En aquesta primera edició moderna van participar deportistes de 13 països en 42 proves i 9 esports.

De manera creixent els politics han interferit en un dels objectius declarats dels jocs olímpics de l´era moderna: fomentar la concordia internacional, inclus apoyan a la “tregua olímpica” per a conseguir el “alto el fuego” en conflictes bèlics en els events olímpics.

Tradicionalment una ceremonia molt elaborada obri les Olimpíades. Hi ha un desfile de tots els participants entran a l´estadi, precedits per l´equip grec, en honor als fundadors dels Jocs Olímpics, amb la nació anfitriona en l´ultim lloc. Es toca l´himne olímpic, i seguidament, s´hissa la bandera olímpica, formada per cinc aros de cinc colors sobre un fondo blanc. Doncs, a continuació entra un corredor amb l´antorxa olímpica, encesa pels rajos del sol en Olimpia (Grècia) i duta a la sede per diferents corredors en relevos. La cerimonia finalitza amb la soltada de les palomes, que simbolitza l´esperit pacífic dels Jocs Olímpics.

Durant la celebració dels Jocs es realitzen cerimonies d´imposició de medalles per als tres primers guanyadors de cada prova o deport, aquestos tres deportistes, pugen a un pòdium on rebeixen medalles d´or, plata i bronze. S´hissen les banderes dels tres guanyadors i sona l´himne del portador de la medalla d´or, el primer. Altra cerimonia, de clausura, tanca els Jocs Olímpics.



PER: aDnAn lEaL dUrÀ