dilluns, 26 de gener del 2009

2.1. Els etruscos


Els etruscs foren els antics pobladors de la Itàlia preromana.
Mentre a Mesopotàmia i Egipte naixien grans imperis a Italia encara hi havien tribus en l’edat de pedra; el etruscs, que foren descoberts pels fenicis i hel•lènics.
Des de la Toscana prompte s’estengueren per la Campania, per el Lazio; i més tard ocuparen els voltants del riu Po. Mentre anaven desenvolupant grans ciutats, Roma tan sols era una aldea de cabrers.
La seua economia era d’autoabastiment, tenien els seus productes que venien de la mina; però tot va canviar quan aparegué el comerç i aparegueren les classes de comerciants, on el comerç es va estendre per tot el Mediterrani.
Al segle VII aC, el poble etrusc va començar a adoptar l’aspecte de ciutat més que de poble; on Etruria es dividia en dotze ciutats-estats on cada una d’elles era governada per un rei. L’idioma és molt estrany i no està del tot conegut; el que sabem és gràcies als romans; com que varen adoptar l’alfabet grec.
Anaven guanyant poder i territoris, fins que arribaren a establir factories, eren bons negociants i formaren un exercit poderós i una flota marítima molt important. Però per desgràcia el poder anava debilitant-se per l’atac dels grecs, celtes, cartaginesos. Però el colp que els derrotaria definitivament fou Roma cap al 40 aC, els etruscs es van veure perduts quan van veure una Roma molt elevada, va pedre la seua independència i es va convertir en una província de l’imperi romà. Els etruscs van caure en una forma de vida plena de festes, orgies, danses, plaers...tot açò fou un detonant de la seua destrucció juntament amb la causa de que mai havien arribat a ser un imperi unificat.

PAULA YAGÜE MORENO.

. Bibliografia: www.antropos.galeón.com/galeón
http://mgar.net/var/etruscos.htm
www.campodemarte.com/los-etruscos-un-pueblo-
misterioso.htmhttp://es.wikipedia.org/wiki/Civilizaci%C3%B3n_etrusca

1 comentari:

Anònim ha dit...

1. En ocasions paràgrafs com aquests que s'entenen, no acaben d'estar ben clars: "Al segle VII aC, el poble etrusc va començar a adoptar l’aspecte de ciutat més que de poble; on Etruria es dividia en dotze ciutats-estats on cada una d’elles era governada per un rei. L’idioma és molt estrany i no està del tot conegut; el que sabem és gràcies als romans; com que varen adoptar l’alfabet grec".

2. Hem de tenir clar en cada paràgraf de quina cosa estem parlant: Cronologia, temes...

3. En general no està mal, però hem de tenir en compte que l'expressió l'hem de treballar molt.

Toni.