dijous, 22 de gener del 2009

2.5 Crisi de la República.


Al llarg de la República, hi van haver diversos canvis, modificacions, expedicions, que van fer que la Roma de aquell temps tinguera grans reformes, que, donaran lloc a la crisi. Aquesta crisi posarà fi a la República Romana.

Hi va haver un canvi que va ser donat per la expansió de Roma. Va haver una inequació de les estructures polítiques, socials i econòmiques que eren pensades per a una ciutat, i no per a un territori amb eixes dimensions. Conforme anaven ampliant el territori, anaven perseguint la glòria i riquesa, però el poble romà també hi estava d’acord ja que es beneficiaven dels botins dels territoris.
La expansió del territori també hi va tindre coses noves. La ampliació dels negocis, beneficiarà a la gent de negocis, que no podia tindre càrrecs polítics, però que mes tard reclamaran.

Els canvis econòmics van ser els següents. La Roma de eixe temps, es basava en l’agricultura, en el cultiu de la terra. Però es va veure alterat per la aparició de ma d’obra barata, els esclaus. Els diners que de les conquestes que hi havia eren destinats a ampliar les terres, aleshores les propietats més grans van absorbir a les menudes que no podien competir contra ells.
Molts camperols tingueren que vendre les seues terres, i podien fer dues coses o bé immigrar, o ficar-se en el exercit.

En el terreny polític les coses eren diferents. Durant aquest període era habitual donar poders als generals, que menyspreaven les institucions republicanes. Va haver una gran reforma al Senat i als comicis. Va haver una lluita constant per ampliar el poder del Senat contra els comicis i viceversa. La violència es va conventir en el poder polític, per mitjà de bandes armades. Les magistrats l’utilitzaven sense cap límit.
S'indicaven els enemics de la República, els hostes Publici, als que prohibien dels seus drets com a ciutadà romà, li confiscaven tots els seus béns, i tenien inhabilitació política per a ell i tot els seus descendents S'aplicava també la Dannatio memoriae, és a dir, esborrar la seua memòria i prohibir que se li recordara.



Bibliografia:

http://www.historicodigital.com/la-crisis-de-la-republica.html

http://enciclopedia.us.es/index.php/Rep%C3%BAblica_romana_(Antig%C3%BCedad)

Per Cristina Pérez Vidal

2 comentaris:

Anònim ha dit...

1. Treball copiat i traduït des d'ací: http://perso.wanadoo.es/historiaweb/antiqva/Dioses/la_crisis_republica.htm

2. Si ells no posen introducció tu tampoc?

Ai Cristina, en l'altre t'has escapat un poc, però en este...

Anònim ha dit...

Bé, l'assumpte ha millorat molt. Encara hi ha alguna frase que, si el tornes a llegir amb calma es pot millorar prou i igual no li vindria mal una frase de conclusió... Una cosa així com... tots aquests elements polítics i econòmics, es van unir i van contribuir a una crisi que va acabar amb...

Toni.