divendres, 16 de gener del 2009

3.1 Els pobles preromans a la península ibèrica: Ibers, Tartessos i Indoeuropeus



El pobles prerromans són aquells pobles que és trobaben a Espanya abans de l 'invasió de les romans a la penísula ibèrica, hi han tres grans civilizacions preromans que van destacar sobre totes les altres, estes van ser els Tartesos, el celtes i els ibers.
ELS Tartesos
Els Tartesos van ser una civilizacio que es va desenvolupar al sud-oest de la península en el primer mileni aC el Tartesos van ser una civilizacio molt rica, gracies a un comerç molt important que va beneficiar als comerciants rics i als mandataris d'eixa civilizacio. Però tot i aixo a meitat de el primer mileni aquesta civilizacio es va derrombar per problemes interns i per l'accio militar dels cartaginesos.
EL Ibers
Aquesta civilizacio es va establir a la zona mediterrània, i és dividix en diferents pobles i clans com, els turdetans ... que tenien trets comuns. El contacte amb el colonitzadors (els romans) va impulsar el desarrollament cultural. Tenia una agricultura econòmica i ramadera. Tenia petites ciutats en zones estratègiques ys'organitzaben jeràrquicament, és a dir, un rei, nobles, vasalls ... estaven molt dividits per reys que governaven una o dues ciutats.
ELS CELTA
Els celtes es van establir a tota Espanya excepte a la zona sud i a la zona mediterrània. Procedien d'Àsia. La cultura celta és la Tene, i van destacar per l'elaboracio de grans espases, escuts allargats, i sobretot per la construccio de fortificacions en les Cimes de les Muntanyes. Els seus monuments més característics són els dolmens i el menhirs.

BIBLIOGRAFIA:
ris.cnice.mec.es/kairos/mediateca/cartoteca/pagsmapas/prerromanos.html
www.historiasiglo20.org/HE/1b.htm
es.wikipedia.org/wiki/Categoría:Pueblos_prerromanos_de_España
www.celtiberia.net/verrespuesta.asp?idp=5056&pagina=3



DAVID CANO DURÁ

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tens tantes faltes que és complicat anar apuntant-les totes. Necessitem passar-li un corrector i sobretot, REPASSAR EL QUE HEM ESCRIT. Tens, y (y gregues en valencià!!!), son (sense accent), tartesos (en compte de tartessos), terminacions en -aben (en b!!!), espanya en minúscules, i et falten mil i un accents.

1. Et falta una conclusió.

2. la cultura grega és la Téne. (espectacular frase)

3. Algun tret de la cultura íbera, la dama d'Elx o algo, no?

4. suroest? Sud-oest. Això on és?

5. Fa falta una repassada profunda...

Toni.