dijous, 15 de gener del 2009

3.2 La conquesta i la resistència a la invasió

Durant la segona guerra púnica (guerra entre Cartago i Roma al any 218a.c.) va començar la conquesta a la península. I dos segles desprès (d'aquesta guerra), Roma es va apoderar d'aquesta



Roma va començar la conquista de la península pel sud de França i nord de la península, la cual estava baix el domini dels cartaginesos amb el emperador Anibal. Al any 194 ac. Roma ja tenia al seu poder l’est de la península. A continuació al any 154 ac. Roma es va apoderar del centre de la península. Finalment al any 133 ac. Roma va acabar l’invasió conquistant l’oest.
Amb aquesta conquesta podem distingir dos moviments: el primer, va ser quan Roma va conquistar el est i el centre peninsular; el segon, quan va invadir el nord.
Una de les causes de la conquesta va ser que tota la cultura de la península va ser practicament desapareguda.

Roma no ho va tindre fàcil per apoderar-se completament d’hispania ja que ella tenia una bona resistència dels pobles del interior, com dels celtibers, lusitans, àsturs, càntabres, etc. Dos segles plens de guerres violentes i cruels foren suficient per apoderar-se de roma.

Hispania es converteix en dos províncies romanes anomenades Hispania Citerior (zona nord i oest d’hispania) Hispania Ulterior (zona sud i est d’hisania) A continuació es va dividir en quatre anomenats Bética, Lusitania, Tarraconense y Cartaginense. Finalment al 409 entraren les primeres colònies barbares.

http://www.historiasiglo20.org/HE/1d.htm
http://www.spain-2.com/historia.html#romanos
http://es.wikipedia.org/wiki/Hispania_romana

per: Clara Burgos Simón